Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Επιβράδυνση της μείωσης του ελλείμματος – Στο 11,6% η ανεργία


Περαιτέρω μείωση, αλλά με βραδύτερο ρυθμό παρουσίασε το έλλειμμα στο οκτάμηνο. Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Αγκάθι παραμένουν τα έσοδα που κινούνται εκτός των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση αλλά και η ανεργία που αυξήθηκε στο 11,6% τον Ιούνιο 2010 και είναι υψηλότερη κατά 3% σε σχέση με πέρυσι.

Μείωση κατά 32,2% του ελλείμματος

Μείωση 32,2% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, σε δημοσιονομική βάση, και διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Παρά την επιβράδυνση το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%.Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει την επιβράδυνση στη μεγάλη συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, η απόκλιση στα καθαρά φορολογικά έσοδα έφτασε στα 1,49 δις ευρώ από 770 εκατ ευρώ έναν μήνα πριν.
Την ίδια ώρα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

«Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης συνεχώς διαψεύδονται. Η Κυβέρνηση, με θητεία σχεδόν ενός έτους, είναι αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.Τα αποτελέσματα κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση των αποκλίσεων. Η ηγεσία της Κυβέρνησης οφείλει να αντιληφθεί ότι τα προσχήματα τελείωσαν.Το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, αντί να συγκεράσει πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ενίσχυσης της ανάπτυξης, έχει επιλέξει και εφαρμόζει μονομερώς μέτρα, τα οποία άλλωστε έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, για τη λογιστική μείωση του ελλείμματος. Η ΝΔ επίμονα επισημαίνει το λάθος», σχολίασε η ΝΔ.
Οι επιλογές κυβέρνησης-τρόικα δεν οδηγούν τον τόπο μόνο σε μεγάλη ύφεση, σε παραγωγική ερήμωση και σε κοινωνική λεηλασία αλλά αδυνατούν να προσεγγίσουν και τις δημοσιονομικές επιδιώξεις στο όνομα των οποίων ελήφθησαν. Η αποτυχία των επιλογών κυβέρνησης-τρόικα είναι όχι μόνο παταγώδης αλλά και έχει συνολικό χαρακτήρα και τραγικές επιπτώσεις», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 11,6% η ανεργία τον Ιούνιο

Στο 11,6% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο, 3 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούνιο 2009 (8,6%) και κατά 4,3 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (7,3%).
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 582.364 άτομα και αυξήθηκαν κατά 154.657 άτομα ή κατά 36,2% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009. Λόγω εποχικότητας, πάντως, υπάρχει μια μικρή μείωση κατά 19.821 άτομα ή κατά 3,3% σε σχέση με τον Μάιο 2010.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι η ανεργία χτυπά περισσότερο τις γυναίκες (15,5%) και είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών (8,9%).
Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (29,8%) και 25- 34 ετών (16,2%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον σε τέσσερις από τις 13 συνολικά περιφέρειες καταγράφηκαν μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.

Ειδικότερα, η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%), Ιονίων Νήσων (10,8%) και Στερεάς Ελλάδας (10,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (7,1%), Βορείου Αιγαίου (9,1%), Κρήτης (9,3%) και Πελοποννήσου (9,9%).
Η ανεργία θεριεύει και θα συνεχίσει να θεριεύει όσο οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, όσο συνεχίζεται η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τόνισε το ΚΚΕ.

«Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, που είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα και που αναμένεται να πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις μέχρι τα τέλη του 2010, δεν είναι ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, αλλά οφείλεται στο επαίσχυντο και κατεδαφιστικό για την οικονομία και την κοινωνία μνημόνιο κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ και στα αντικοινωνικά μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση σε εφαρμογή του», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μείωση στις υπηρεσίες καταλύματος και μεταφορών

Την ίδια ώρα μείωση 10,2% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης το β΄ τρίμηνο 2010.
Μειωμένος ήταν το β΄ τρίμηνο εφέτος ο κύκλος εργασιών σε όλους τους κλάδους του τομέα των μεταφορών στη χώρα.
Ειδικότερα:
  • Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις χερσαίες μεταφορές και τις μεταφορές μέσω αγωγών μειώθηκε κατά 14,8%.
  • Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις πλωτές μεταφορές παρουσίασε μείωση 6,1%.
  • Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις αεροπορικές μεταφορές παρουσίασε μείωση 8,7%, ο δείκτης κύκλου εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες παρουσίασε μείωση 7,6%, και ο δείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες μειώθηκε κατά 1,9%.

Ομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας: "Δεν έχουμε λήξη συναγερμού"

Την εκτίμηση ότι σταδιακά το κλίμα αλλάζει για την ελληνική οικονομία, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αναλαμπή.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπακωσταντίνου τόνισε ότι πιθανόν να γίνουν προσαρμογές στην πολιτική, ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο η κατεύθυνση είναι μία: «να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα και να αλλάξουμε τη χώρα». Ανέφερε ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε λήξη συναγερμού, αλλά «βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας.
Ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη βάση των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας. Στο 8μηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 7 δισ. χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, σημείωσε και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα είναι 12 δισ. χαμηλότερο.
Παράλληλα, νορβηγικό επενδυτικό σχήμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, επισήμανε ότι η πολιτική της μείωσης των ελλειμμάτων έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί βάζει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία πονάει εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε για άλλη μια φορά την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου