Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέος νόμος για μεγάλες επενδύσεις


Το νομοσχέδιο για τις νέες επενδύσεις εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. Αναμένεται να φτάσει στη Βουλή σε περίπου ένα μήνα και όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Επενδύσεων, Χάρης Παμπούκης, η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να δείξει η Ελλάδα ότι γυρίζει σελίδα στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μειωθούν οι εξωεπιχειρηματικοι κίνδυνοι και ο χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης μαζί με την εξάλειψη της διαφθοράς. Η σύμβαση για κάθε επένδυση μετά τις τρεις φάσεις δηλαδή της προσέγγισης, της αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης θα εισάγεται στη Βουλή.

Επιτάχυνση και υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων

Το σχέδιο νόμου για την Επιτάχυνση και Διαφάνεια Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα γνωστό ως «fast track» με σταθερό και διαφανές πλαίσιο, που θα επιταχύνει την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα και θα λειτουργήσει ως εργαλείο απεμπλοκής από τις χρονίζουσες αγκυλώσεις, παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο
Μεγάλες επενδύσεις θεωρούνται όσες ξεπερνούν:
  • τα 200 εκατ. ευρώ ή 75 εκατ. με 200 θέσεις εργασίας
  • εγκρίνονται εντός 40 ημερών ενώ
  • έως 2 έτη για μικρότερες επενδύσεις.
Ως βασικοί στόχοι τίθονται:
  • η μείωση των εξωεπιχειρηματικών κινδύνων
  • ο περιορισμός του χρόνου ολοκλήρωσης της επένδυσης
  • η εξάλειψη της διαφθοράς & γραφειοκρατίας
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης: σύσταση Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων
  • κατάργηση των επιτροπών αξιολόγησης
  • πλήρης δημοσιοποίηση όλων των διαδικασιών και όλων των στοιχείων
  • η εταιρεία Ιnvest in Greece αναλαμβάνει την αξιολόγηση και υποστήριξης των διαδικασιών
  • οι επενδύσεις με την έγκριση της υπαγωγής τους θα υλοποιούνται μέσω ανοικτών διεθνών διαγωνισμών
Στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο διατυπώθηκαν ερωτήματα και παρατηρήσεις από Yπουργούς τα οποία θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναφερθήκανστις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η Μακεδονία και η Θράκη και τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης ενόψει και της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική ασκεί ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης, που τόνισε ότι είναι τραγική η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Σημείωσε πως είμαστε κάτω από τη Μποτσουάνα και τη Ρουάντα και ανέφερε πως "αντί η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα αναστροφής της ελεύθερης πτώσης, εγκλωβισμένη στο εφήμερο, προτάσσει την αύξηση της φορολογίας και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα οδηγεί ένα φαύλο κύκλο λουκέτων, ανεργίας, ελλειμμάτων".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου