Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εφοδο στα Σύβοτα ετοιμάζουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος

Η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου ΠεριβάλλοντοςΜαργαρίτα Καραβασίλη (φωτο) έδωσε ήδη εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος να προβούν άμεσα σε πλήρη και σχολιαστικό έλεγχο στην περιοχή των Συβότων και να μεριμνήσουν για τη λήψη των προβλεπομένων από την νομοθεσία προστίμων και κυρώσεων. Το θέμα βέβαια είναι όχι απλά να πέσουν κάποια πρόστιμα, άλλα να σταματήσει η βιομηχανία της αυθαιρεσίας και κυρίως να διορθωθεί ό,τι έχει γίνει έως τώρα.

Οι αρχές ...διευκόλυναν τη δόμηση
Στα Σύβοτα καθρεφτίζεται όλη η παθογένεια της ελληνικής διοίκησης. Το τραγικότερο είναι ότι οι αποφάσεις των αρμοδίων αρχών διευκόλυναν τη δόμηση ακόμη και σε περιοχές που ανήκουν στην ζώνη αιγιαλού και παραλίας, παραβιάζοντας πλήρως την περιβαλλοντική και την πολεοδομική νομοθεσία εις βάρος της ποιότητας ζωής του περιβάλλοντος, άλλα και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στα Σύβοτα να ξεφυτρώνουν δεκάδες τουριστικά συγκροτήματα από το πουθενά, με δασικές εκτάσεις να μετατρέπονται σε οικόπεδα και την παραλιακή ζώνη να ασφυκτιά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένας κατάφυτος λόφος που κάηκε πριν από δύο καλοκαίρια σήμερα, ο μισός σχεδόν, έχει καταληφθεί από πανάκριβες και πολυτελείς μεζονέτες ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση μιας ιδιωτικής μαρίνας που κατασκευάστηκε και προσφέρει φαγητό και ποτό πάνω στην θάλασσα!

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι μικρός ο αριθμός των ακινήτων που δεν είναι παράνομος και κανονικά το μεγαλύτερο μέρος των χτισμένων Συβότων θα πρέπει να κατεδαφιστεί ενώ θα πρέπει να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε όλους τους αρμοδίους φορείς του Δήμου και της Νομαρχίας που άναψαν το πράσινο φως για τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου