Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Γεμίσαμε από αιολικά πάρκα

Το πράσινο φως για τη δημιουργία άλλων τριών αιολικών πάρκων έδωσε χτες η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη.
Το ένα, ισχύος 12,6 MW, θα γίνει από την εταιρία Spider Eνεργειακή Α.Ε., στον δήμο Ηγουμενίτσας, το δεύτερο, ισχύος 24 MW, από την εταιρία Business Energy στον δήμο Γ. Καραϊσκάκη Άρτας και το τρίτο στα όρια των δήμων Σουλίου και Ζίτσας, στο Ζάλογγο. Αυτό θα είναι ισχύος 16MW με φορέα υλοποίησης και πάλι την εταιρία Spider Eνεργειακή.

Είναι το δεύτερο αιολικό πάρκο που προχωρά στον δήμο Ζίτσας, μετά από αυτό στα Κούρεντα. Το έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή είχε προβληματίσει έντονα πρόσφατα τον επικεφαλής της ελάσσονα αντιπολίτευσης Χρυσόστομο Βούζα, ο οποίος είχε εκφράσει τη θέση ότι ο δήμος Ζίτσας «σέρνεται πίσω από τις εταιρίες» με τα αντισταθμιστικά οφέλη να είναι ελάχιστα. «Ο δήμος πρέπει να είναι μέτοχος και όχι επαίτης. Δεν διαφωνούμε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαφωνούμε όμως με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους […]» είχε πει. Μια θέση βέβαια που συμμερίζονται αρκετοί φορείς της περιοχής, όπως και παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα για το νέο αιολικό πάρκο, στο Ζάλογγο, επικαλέστηκε την αρνητική εισήγηση από τον φορέα διαχείρισης των Στενών Καλαμά και Αχέροντα, η οποία κατατέθηκε και χτες στη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρίς όμως στην ουσία να ληφθεί υπόψη.
Η επιτροπή απέρριψε πάντως ένα αιολικό πάρκο στον δήμο Ηγουμενίτσας με το σκεπτικό ότι υπάρχει αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και βάσει του γεγονότος ότι κοντά στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει καταφύγιο άγριων ζώων.



Agon.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου