Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας για την αναπροσαρμογή Φ.Π.Α. στον κλάδο εστίασης από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας!

Αξιότιμε κε Υπουργέ, 
Δια της παρούσης μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία και τον μεγάλο προβληματισμό των μελών μας στον κλάδο εστίασης, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% από την 1η Σεπτεμβρίου 2011. 
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιπλέον επιβάρυνση του Έλληνα επιχειρηματία που παλεύει να επιβιώσει σε ένα έντονα αρνητικό για την επιχειρηματικότητα κλίμα. 
Επιπροσθέτως, η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση στους έμμεσους φόρους θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στον τουρισμό. 
Είναι παράλογο κατά τη γνώμη μας να μιλάμε για τόνωση του τουρισμού μειώνοντας το ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των καταλυμάτων από 11% σε 6,5% και την ίδια στιγμή να αυξάνεται ο ΦΠΑ στα επισιτιστικά επαγγέλματα. 
Και οι δύο κλάδοι ανήκουν στον τουρισμό. 

Από την εμπειρία που διαθέτουμε, αλλά και τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του φορέα μας, παρατηρούμε στον Ν. Θεσπρωτίας, πως, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης αυξάνετε την τελευταία πενταετία (παρατηρήσεις περιόδου από 2006 έως και 2010), τα αντίστοιχα έσοδα από αυτόν τον κλάδο μειώνονται. 
Κι αν λάβετε υπόψη σας ότι οι συνδρομές του Επιμελητηρίου μας υπολογίζονται σε ποσοστό επί των φορολογητέων καθαρών κερδών των μελών μας, εξάγετε το συμπέρασμα, ότι ήδη τα έσοδα του κλάδου συρρικνώνονται από ετών. 

Το σημείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο νομός μας αποτελεί τουριστικό προορισμό που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια μεγάλη αύξηση της τουριστικής περιόδου, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της πτώσης που ήδη υφίσταται ο κλάδος. 
Μια ενδεχόμενη εφαρμογή της απόφασή σας, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιφέρει την οριστική αποδιοργάνωση και εξάντληση του κλάδου. 
Οι δε επιχειρήσεις μας είναι στο σύνολό τους, πολύ μικρές, οικογενειακής μορφής. 
Η περαιτέρω μείωση των εσόδων τους θα επιφέρει την διακοπή των εργασιών τους και την αύξηση του αριθμού των ανέργων, σε αριθμό πολλαπλάσιο των επιχειρήσεων. 
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη επωμισθεί μεγάλο βάρος, δυσανάλογο προς τις δυνατότητές τους, όχι μόνο από τις φοροεισπρακτικές τακτικές που ασκούνται στην χώρα μας από ετών αλλά και από φορείς που στηριζόμενοι σε αναχρονιστικές διατάξεις και νομοθεσίες ασυδοτούν εις βάρος τους, όπως η ΑΕΠΙ (προστασία πνευματικών δικαιωμάτων). 

Κε Υπουργέ, 
Κατανοούμε πως όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε για την έξοδο της χώρας από τη δεινή οικονομική της θέση, αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον της πολιτείας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την στήριξη της επιχειρηματικότητας μα αδυνατούμε να βρούμε στα μέτρα αυτά ψήγματα ανάπτυξης γι’ αυτό σας ζητάμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να μην προβείτε στην εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου