Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πέτρινα μνημεία του Ιονίου: Σύβοτα!

Θα παραμείνουμε στο γεωγραφικό χώρο των Συβότων.
Άλλωστε υπάρχει πάντα σε αυτά τα «διαμαντένια Φιόρδ του Ιονίου», κάτι αξιόλογο για διερεύνηση και καταγραφή.
Όπως για παράδειγμα, ο πέτρινος φάρος που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της ομώνυμης νησίδας και έχει τη δική του πολυκύμαντη ιστορία..
Κατασκευασμένος από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων για λογαριασμό της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καταστράφηκε το 1941 από τους Γερμανούς κατακτητές και λειτούργησε ξανά το 1945.
Τούτος ο συμπαγής πέτρινος όγκος με τον κατακόρυφο οικοδομικό άξονα, είναι ένα από τα 82 παραδοσιακά πέτρινα μνημεία του φαρικού δικτύου, που σήμερα δεν είναι επιτηρούμενος αλλά λειτουργεί με αυτόματο μηχάνημα το οποίο φωτοβολεί στα 18 μίλια.
Η παρουσία του επιβλητική, μέσα στην άγρια βλάστηση και στα απόκρημνα βράχια της Μουρτιώτικης γης που τα θαλασσοδέρνουν οι βοριάδες του Ιονίου.
Αντέχει στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες εξασφαλίζοντας στον κάθε θαλάσσιο ταξιδευτή τον σίγουρο προορισμό του.
Σημείο αναφοράς οι παλαιοί πέτρινοι φάροι σε λογοτεχνικά έργα, σε κινηματογραφικά σενάρια, σε πολυάριθμα ντοκιμαντέρ, έχουν δημιουργήσει μια ιδιότυπη σχέση με τον άνθρωπο εξυπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας. Αξίζει όμως, να επανέλθουμε με αυτό το θέμα και την επόμενη βδομάδα με ένα ακόμη πέτρινο μνημείο του Ιονίου…

Υ.Γ. Να ευχαριστήσω τον Απόστρατο Πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και εξαίρετο σκιτσογράφο Γήση Παπαγεωργίου για το εξαίρετο σκίτσο.


Κοσμάς Ζαφείρης 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου