Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δεν έπεισε ο ΟΛΗΓ για τις αγαθές του προθέσεις


Απορρίφθηκε η πρόταση να μετατραπεί σε τουριστικό το αλιευτικό καταφύγιο Συβότων
Το αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για μετατροπή του αλιευτικού καταφυγίου Συβότων σε Τουριστικό, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας.
Η ΟΛΗΓ ΑΕ, δια των υπαλλήλων που την εκπροσώπησαν στη συνεδρίαση (αφού είναι προφανώς διαχρονική η... απαξίωση που δείχνουν οι διορισμένες διοικήσεις της εταιρείας να παραστούν σε συλλογικά αιρετά όργανα), υποστήριξε πως με τη μετατροπή αυτή θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το τουριστικό προϊόν της περιοχής, με την άφιξη τουριστικών σκαφών πολυτελείας.
Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Κώστας Δημητρίου, ο οποίος μάλιστα, σημείωσε πως "το δημοτικό συμβούλιο έχει υποχρέωση να αποδεχτεί αυτή την αλλαγή... για να μας ευλογούνε τα παιδιά μας".
Στην εισήγηση του κ. Δημητρίου είχε προηγηθεί... μάθημα πατριδογνωσίας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε Δημοτικός Σύμβουλος, με εξήγηση εννοιών: "Τι είναι αγκυροβόλιο;" "Τι είναι τουριστικό καταφύγιο"; "Τι είναι αλιευτικό καταφύγιο;" "Τι είναι μαρίνα;".
Από την πλευρά της ΟΛΗΓ επισημάνθηκε στο σώμα, πως η ΟΛΗΓ δεν επιθυμεί η ίδια την αλλαγή χρήσης, αλλά... έσπευσε να ανταποκριθεί σε αίτημα που είχε υποβάλλει ο τότε Δήμος Συβότων, το... 2006! Επισημάνθηκε δε στο σώμα, πως ούτως ή άλλως η απόφασή τους είναι... γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική, ενώ προτάθηκε οι ψαράδες των Συβότων να μετακομίσουν στην Πλαταριά!
Τα επιχειρήματα της τουριστικής ανάπτυξης, δεν έπεισαν το σώμα, το οποίο με ψήφους 15 κατά, 8 υπέρ και 3 λευκά, καταψήφισε την εισήγηση.
Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, θεώρησαν (και το εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους) ότι η προς ιδιωτικοποίηση ΟΛΗΓ ΑΕ επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να αυξήσει την προίκα της και να επιτύχει καλύτερη τιμή πώλησης. Εξέφρασαν την απορία τους γιατί χρειάστηκαν 6 χρόνια και στο πάρα πέντε των επαναληπτικών εκλογών για να συζητηθεί τέτοια πρόταση και τόνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει με δεδομένη την αντίθετη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, επεσήμανε ότι το αλιευτικό καταφύγιο Συβότων κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είναι έργο που έχει απενταχθεί και βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα για το οποίο ο πρ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, καλείται να επιστρέψει ποσό 2,5 εκ. ευρώ στην Ε.Ε. Σημείωσε δε ότι μέχρι να τελεσιδικήσει αυτή η εκκρεμότητα, ουδείς μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εργασία στο καταφύγιο.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γ. Κωλέττα, ο οποίος όντας διορισμένο μέλος στην ΟΛΗΓ ΑΕ, κλήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην συμμετέχει στην ψηφοφορία, για να μην πάσχει ακυρότητας η απόφαση, ο ίδιος όμως αρνήθηκε και ψήφισε υπέρ της μετατροπής, αδυνατόντας να καταλάβει "ποιά ήταν η εμπλοκή του στο θέμα", δεχόμενος έτσι τις αποδοκιμασίες του κοινού!
Στο τέλος δε της συνεδρίασης αποκαλύφθηκε ότι για τη μετατροπή έχει εκπονηθεί από την ΟΛΗΓ ΑΕ και μελέτη από το 2008, η οποία όμως ουδέποτε εστάλει στο Δήμο, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητά επί... εκθέσεως ιδεών και όχι επί της μελέτης.
Κείμενο: EpirusPost

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου