Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σύβοτα: Είδος πολυτελείας το νερό


Καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης βιώνουν στα Σύβοτα, σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ηπείρου. Η απουσία υποδομών αλλά και η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί ακόμη και στα στοιχειώδη, δυσκολεύουν απίστευτα την καθημερινότητα κατοίκων και τουριστών και δείχνουν ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μιλούμε με αξιώσεις για την τουριστική ανάπτυξη.
Η ύδρευση, η αποκομιδή απορριμμάτων και η διαχείριση των υγρών λυμάτων, είναι τρία από τα βασικότερα προβλήματα που κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη και πλήττουν την εικόνα των Συβότων.


Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το νερό τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής είναι αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έλλειψης νερού με μεγάλη ένταση. Όπως αναφέρουν κάτοικοι των Συβότων, συχνά υποχρεώνονται να μεταφέρουν νερό με υδροφόρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των μικρών μονάδων ενοικιαζόμενων δωματίων.
Οι κάδοι των απορριμμάτων, το μεγαλύτερο διάστημα μένουν μέρες γεμάτοι περιμένοντας κάποιο απορριμματοφόρο να φτάσει από την Ηγουμενίτσα. Έξω από τον κεντρικό δρόμο το απορριμματοφόρο περνάει μια φορά την εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πραγματικές εστίες ρύπανσης ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα σημεία.
Και βέβαια τα λύματα συχνά καταλήγουν στο λιμανάκι των Συβότων αφού το αποχετευτικό και ο βιολογικός παραμένουν σχέδια επί χάρτου.
Όταν λοιπόν βασικά ζητήματα υποδομών δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί τότε οι μεγαλόστομες εξαγγελίες περί τουριστικής ανάπτυξης έχουν ελάχιστη αξία



Epiruspost

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου