Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ TON ΕΟΠΥΥ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε ενημερωθεί από ιατρούς, μέλη του συλλόγου μας, αναφορικά με την αποστολή από εσάς, πανομοιότυπων εγγράφων, στα οποία επισημαίνεται παραβατική συμπεριφορά, όσον αφορά την υπερσυνταγογράφηση ή την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ή την εκτέλεση πράξεων που δεν συνάδουν με την ειδικότητα τους ή ταυτοπροσωπία του παραπέμποντος και του εκτελούντος την ιατρική πράξη. Σε κανέναν από τους αποδέκτες της επιστολής, δεν εξειδικεύεται η παράβαση ή οι παραβάσεις στις οποίες έχει υποπέσει, αλλά κατά παντελώς αόριστο τρόπο, με διαζευκτική αναγραφή διαφορετικών παραβάσεων, καλούνται επί της ουσίας, σε έγγραφη απολογία.

Κατόπιν σχετικής έρευνας που κάναμε, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι στους συγκεκριμένους απεστάλη η επιστολή, διότι υπερβαίνουν στατιστικά το μέσο όρο ή τη διάμεσο τιμή της αντίστοιχης ειδικότητας, όσον αφορά κάποια ή κάποιες από τις συγκεκριμένες ως άνω κατηγορίες.

Επειδή όμως η κατηγορία είναι τελείως αόριστη, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, δεν δύναται ο καλούμενος να αμυνθεί και σίγουρα ένα τέτοιο έγγραφο και κατά την άποψη νομικών, είναι έωλο. Κατά συνέπεια, απαιτείται η συγκεκριμενοποίηση των κατηγοριών, για να είναι δυνατή η άμυνα του καταγγελλομένου και η έρευνα να καταστεί ουσιαστική.

Επειδή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο «υπερσυνταγογράφηση», παρακαλούμε όπως το διευκρινίσετε. Διότι όπως καταλαβαίνετε, αν αυτό έχει να κάνει με τον όγκο της συνταγογράφησης , χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν, το εύρος της περιοχής που εξυπηρετεί ο γιατρός, ο αριθμός των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών της σύστοιχης ειδικότητας, η ιδιότητα του γιατρού ως αγροτικού ή ως υπηρετούντος σε Κέντρο Υγείας (όπου εξυπηρετείται αυξημένος αριθμός ασθενών), τότε είναι δεδομένη η υπέρβαση των μέσων όρων, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι το επιλήψιμο.

Επιπλέον αν σε μία περιοχή, όπως συμβαίνει και στο Νομό μας, υπάρχει μόνο ένα μεγάλο διαγνωστικό Κέντρο, είναι λογικό τα παραπεμπτικά για αξονικές - μαγνητικές τομογραφίες, να κατευθύνονται στο συγκεκριμένο κέντρο, χωρίς αυτό να αποτελεί κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Υπάρχουν ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρος, ορθοπαιδικός, δερματολόγος, γαστρεντερολόγος, καρδιολόγος, όπου είναι αυτονόητο, ότι την πράξη θα τη συστήσει και θα την εκτελέσει ο ίδιος ο ιατρός. Ο οφθαλμίατρος που βλέπει τον ασθενή και κρίνει ότι χρειάζεται τονομέτρηση ή βυθοσκόπηση, βεβαίως και θα την κάνει ο ίδιος. Ο ορθοπαιδικός που έχει να αντιμετωπίσει ένα κάταγμα, θα προχωρήσει ό ίδιος στην ανάταξη του κατάγματος κι εφαρμογή γύψου. Ο καρδιολόγος που από την εξέταση κρίνει, ότι πρέπει να εκτελέσει τεστ κοπώσεως , θα το εκτελέσει ο ίδιος, όπως και ο γαστρεντερολόγος που θεωρεί απαραίτητη την εκτέλεση γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης. Δεν μπορούμε να φαντασθούμε ορθοπαιδικό να έχει ασθενή με κάταγμα και να δηλώνει αδυναμία, να προχωρήσει στην ανάταξη - ακινητοποίηση, επειδή είναι ο ίδιος που και παραπέμπει και εκτελεί. Όταν δεν έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, είναι λογικό οι ασθενείς, να πηγαίνουν κατευθείαν στους ειδικούς ιατρούς, όπου αντιμετωπίζουν ολοκληρωτικά το πρόβλημα της υγείας τους. Επιπλέον όταν δεν θεωρείτε απαραίτητο να ελέγχονται από τον ελεγκτή ιατρό αυτά τα παραπεμπτικά, δεν καταλαβαίνουμε με ποια συλλογιστική εγκαλείτε τους συναδέλφους, που απλά επιτελούν το καθήκον τους.

Χωρίς λοιπόν, να έχετε συγκεκριμένες κατηγορίες, χωρίς να έχετε αποστείλει κανένα στοιχείο στους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, δημοσιοποιείτε αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, προς δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων, εναντίον συλλήβδην όλων των γιατρών. Θεωρούμε εντελώς, απαράδεκτη και ουσιαστικά άσκοπη, τη διαρροή αυτών των στοιχείων στα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, ΑΝΩΝΥΜΑ, χωρίς καν να έχει ακουσθεί η άποψη των καταγγελλομένων, προβαίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, σε δημόσια διαπόμπευση ολόκληρου του ιατρικού σώματος. Βέβαια διαφεύγει της προσοχής όλων, ότι, αν στους 65.000 γιατρούς, πανελληνίως, που συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, οι παραβαίνοντες τους κανόνες συνταγογράφησης είναι μόνο 87 (ήτοι ποσοστό 0.016%), μάλλον πρέπει να συγχαρείτε την ιατρική κοινότητα που στη συντριπτική της πλειοψηφία, επιτελεί νόμιμα το καθήκον της. Για το μικρό ποσοστό που τελικά θα βρεθεί να έχει επιλήψιμη συμπεριφορά, αφού εντοπισθεί και του αποδοθούν οι νόμιμες κυρώσεις και από τους Ιατρικούς Συλλόγους, μόνο τότε δύνασθε να δημοσιοποιήσετε τα συγκεκριμένα ονόματα. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου κι αυτό πρέπει να γίνει αν μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις.

Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος με τις ανώνυμες καταγγελίες υπουργείου και μέσων ενημέρωσης, να μετατραπούμε σε κοινωνία ΄΄ζούγκλας΄΄ και οι γιατροί, να μη βλέπουμε τον ασθενή ως ασθενή, αλλά ως στατιστική μονάδα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφύγει από το μέσο όρο. Κάτι τέτοιο να είστε σίγουροι, είναι ανώφελο και ανεπιθύμητο, αποβαίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας και εξυπηρετεί μόνο τη στατιστική και την ΄΄τρόικα΄΄!

Εν κατακλείδι, η σύστασή μας είναι, να υπάρξει απάντηση των εμπλεκομένων ιατρών, αφού συγκεκριμενοποιηθούν οι εις βάρος τους κατηγορίες. Αναμένουμε εγγράφως τις απαντήσεις στα θέματα και προβληματισμούς που σας θέσαμε. 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
 
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου