Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΡΟΣ TON ΕΟΠΥΥ


Αναγκαζόμαστε δυστυχώς, να επανέλθουμε, στο ζήτημα ανάθεσης σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, της εκκαθάρισης των λογαριασμών των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, ανά την επικράτεια.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως μετά την επιστολή που σας αποστείλαμε, είχαμε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία, με τον β΄ αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Κατάπληκτοι, ενημερωθήκαμε ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, δεν γνώριζε πως υπάρχει δυνατότητα πλήρους εκκαθάρισης των παραστατικών των συμβεβλημένων ιατρών, από το διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ του Νομού μας. Η Διοίκηση δηλαδή δε γνώριζε τις δυνατότητες που είχε το προσωπικό της στην περιφέρεια και παρόλα αυτά αποφασίζει, ως να υπήρχε αδυναμία επιτέλεσης του έργου αυτών, τη στιγμή υπενθυμίζω που το εδώ προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δύναται να ανταπεξέλθει στο έργο του, αλλά προθυμοποιείται να προχωρήσει και σε έλεγχο παραστατικών άλλων Νομών, που αδυνατούν.

Στη συνέχεια διαπιστώσαμε πως σχεδόν σε όλους τους Νομούς της χώρας (με εξαίρεση τον Αττικής και Θεσσαλονίκης), υπήρχε αυτή η δυνατότητα και απόδειξη αυτού είναι, πως και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, που αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους Νομούς, προέβη σε αντίστοιχες διαπιστώσεις - καταγγελίες.

Θέλαμε να πιστεύουμε, καλόπιστα, πως μετά τη συνεννόηση μεταξύ Διοίκησης και περιφέρειας της υπηρεσίας σας, θα επικρατούσε η λογική και θα προχωρούσατε άμεσα στην απόρριψη των ελεγκτικών εταιρειών για την περιφέρεια τουλάχιστον.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ΄΄δεν ίδρωσε το αυτί σας!΄΄, αντίθετα προχωρήσατε σε αποστολή σημειώματος, με το οποίο απαιτείτε, τη συμβολή των ιατρών με ελεγκτικές εταιρείες. Βέβαια τις ελεγκτικές εταιρείες θα κληθούν να αποζημιώσουν οι γιατροί, οι οποίοι μετά τα rebate, claw back, τις ετεροχρονισμένες πληρωμές, να καταβάλλουν και αυτό το τίμημα στο βωμό της ανικανότητας του κράτους!

Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να ελέγξει τα παραστατικά των συμβεβλημένων ιατρών στην περιφέρεια, δεν το πράττει, αναθέτει σε τρίτους αυτό το έργο και απαιτεί από τους γιατρούς να πληρώσουν τα ΄΄σπασμένα΄΄. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί χρηστή διοίκηση, την οποία οφείλετε να ασκείτε.

Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες προχωρήσατε και στην περίφημη περικοπή κατά 20% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ιατρών, σε σχέση με την περσινή. Δηλαδή για άλλη μια φορά το κράτος τιμωρεί τον έντιμο, το συνετό γιατρό. Κάποιος ο οποίος πέρυσι, συνταγογραφούσε, αναλογιζόμενος την ανάγκη για συνετή, λιτή και σύμφωνα με τη συνείδησή του, συνταγογράφηση, τώρα αδυνατεί να επιτελέσει το έργο του! Αντίθετα κάποιος που συνταγογραφούσε ασύστολα, επιβραβεύεται γιατί τώρα πολύ εύκολα μπορεί να περικόψει το 20% που του ζητάτε. Δυστυχώς κι εδώ (όπως και στην περίφημη απόδοση ευθυνών για υπερσυνταγογράφηση), λειτουργείτε λογιστικά και όχι ποιοτικά.

Το να είναι τα πρόσωπα, που ασκούν Διοίκηση στη χώρα μας, ανίκανα, είναι κάτι το σύνηθες, λόγω του τρόπου διορισμού τους (αναξιοκρατικά). Όταν όμως αυτοσχεδιάζουν με τους παραπάνω τρόπους, καθίστανται επικίνδυνα. Παράκληση αν δεν μπορείτε να επιτελέσετε τα αυτονόητα, παραιτηθείτε ή αναλάβετε τις ευθύνες σας κατά το αρχαιοελληνικό πρότυπο, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει να αποζημιώσετε μόνοι σας (ατομικά και όχι σαν ΕΟΠΥΥ) τις ελεγκτικές εταιρείες.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, προτείνουμε στα μέλη μας να μη συμβληθούν με τις προτεινόμενες ελεγκτικές εταιρείες και κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή στην Εισαγγελία Θεσπρωτίας και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς Αθηνών. 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
 
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου