Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ανησυχητική έξαρση της γρίπης και στην Ήπειρο!


Εποχή επέλασης της γρίπης είναι παραδοσιακά η «καρδιά» του χειμώνα και ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση!Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνουν τις τελευταίες ημέρες και στα Γιάννενα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο οι ασθενούντες από τον ιό της γρίπης, η οποία χτυπάει κατά κύμα ολόκληρη την χώρα, έχοντας μάλιστα αφήσει πίσω της και αρκετά θύματα ως τώρα! Ενδεικτικά για την επέλαση της γρίπης είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται φέτος τους γιατρούς για γριπώδη συνδρομή, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό και προπέρσινο διάστημα.

Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ
Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης που εκδίδει, συνολικά, έχουν καταγραφεί 108 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. 105 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί και 23 θάνατοι πολιτών που ανήκαν πάντως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα 146 κλινικά δείγματα εστάλησαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ. Το 49,3% (72) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α, με το 76,4% (55) από αυτά να ανήκουν στον υπότυπο H1N1 και το 16,7% (12) στον υπότυπο Η3Ν2.

Θα πέσει το κύμα
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πάντως ότι το κύμα της γρίπης τείνει να φτάσει στο πιο ψηλό του σημείο και ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει. Εξάλλου, ευνοϊκή συγκυρία θεωρείται η καλοκαιρία που πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμάται ότι θα απομειώσει γρηγορότερα την δυναμική του ιού της γρίπης. 

Μέτρα προστασίας
Υπενθυμίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:
* Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Αυτονόητη είναι η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
* Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. 
* Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου