Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πώς ρυθμίζονται οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους


Σε καλό δρόμο μπαίνει η ευνοϊκή ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους, αφού το σχετικό Ν/Σ υπερψηφίστηκε στη Βουλή. Μετά την ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» τις επόμενες μέρες και την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν μέσα σε τέσσερις μήνες σχετική αίτηση στους Δήμους για την διευθέτηση των οφειλών τους.
Έτσι, θα δοθεί σημαντική ανάσα, τόσο στους πολίτες, όσο και στους Δήμους σε μία περίοδο που ασφυκτιούν οικονομικά, ενώ δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν τις διαδικασίες μέσω των ΔΟΥ για μη παροχή φορολογικής ενημερότητας, κατασχέσεις κλπ.

Οι ρυθμίσεις 
Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο – και τις παρουσιάζει η aftodioikis.gr - είναι οι εξής: 
* Με εφάπαξ καταβολή μηδενίζονται (-100%) οι προσαυξήσεις ανεξαρτήτως ποσού
* Έως 5.000 ευρώ σε 24 δόσεις απαλλαγή του 80% των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ
* Από 5.001 έως 10.000 ευρώ σε 48 δόσεις απαλλαγή του 50% των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ
* Από 10.001 έως 20.000 ευρώ σε 72 δόσεις απαλλαγή του 30% των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ
* Πάνω από 20.000 ευρώ σε 100 δόσεις απαλλαγή του 10% των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπει ο νόμος, «οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων».

Οι εξαιρέσεις 
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται: α) οφειλές από κάθε είδους πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών. β) οφειλές υπαγόμενες σε καθεστώς ειδικότερων προβλέψεων περί καταβολής σε δόσεις.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής και ο οφειλέτης έχει καταβάλλει το 30% της ρυθμιζόμενης οφειλής του: α) Ο Δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας προς την αρμόδια ΔΟΥ και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μία εκ των δόσεων. β) Ο οφειλέτης καθίσταται δημοτικά ενήμερος.
Παράλληλα η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου