Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Αθώος ομόφωνα για τη δωροδοκία ο πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας από το Εφετείο


Με ομόφωνη απόφαση του 3μελούς εφετείου Κέρκυρας και κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του εισαγγελέα, αθώος κρίθηκε για τις κατηγορίες που τον βάρυναν και για τις οποίες είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ο πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας. 

Ο κ. Γιόγιακας είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2013 σε 3 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση, για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της παράβασης καθήκοντος. Ο πρώην νομάρχης άσκησε έφεση και η υπόθεση κρίθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό. 

Σε έξι μήνες φυλάκιση είχε καταδικαστεί και ο επίσης κατηγορούμενος, πρώην αντινομάρχης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Θωμάς Δήμας για την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας, αφού ήταν αυτός που είχε καταγγείλει τον πρ. Νομάρχη, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό dvd, το οποίο προβλήθηκε τότε και από τηλεοπτικά κανάλια, στο οποίο εμφανίζονταν ο πρ. Νομάρχης να παίρνει σε συνάντηση στο γραφείο του μια εφημερίδα από τον κ. Δήμα στην οποίο ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι είχε τοποθετήσει 10.000 ευρώ με σκοπό να αποκαλυφθεί ότι ο κ. Γιόγιακας χρηματιζόταν. 

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης η υπεράσπιση του κ. Γιόγιακα σημείωνε ότι όλα έγιναν λόγω της άρνησης αδειοδότησης προς επιχειρηματία της περιοχής, φίλα προσκείμενο στον κ. Δήμα και αφετέρου γιατί ο κ. Δήμας δεν θα γινόταν ξανά αντινομάρχης. 

Το Εφετείο της Κέρκυρας, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση τη Δευτέρα, έκρινε ότι δεν υπάρχει χρηματισμός, ότι το επίμαχο dvd είναι κατασκευασμένο, παράνομο ως αποδεικτικό μέσο και ως εκ τούτου νομικά ανύπαρκτο, ενώ η κατηγορία σε βάρος του κ. Γιόγιακα κρίθηκε ψευδής και ανυπόστατη. 

Με την απόφασή του Εφετείου, αθωώνεται τόσο ο κ. Γιόγιακας για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, όσο και ο κ. Δήμας για την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει στην υπόθεση το αδίκημα. 

Στο δικαστήριο σήμερα δεν παρίστατο ο κ. Δήμας, ο οποίος δια του συνηγόρου του επικαλέστηκε λόγους υγείας και ζήτησε αναβολή, πρόταση την οποία το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή. 

Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή δεν δίνει περιθώρια αναίρεσης, αφού κανείς κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα προσβολής εναντίον απόφασης που τον αθωώνει. Να σημειωθεί τέλος πως ο κ. Γιόγιακας έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, μηνύοντας τον κ. Δήμα για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, υπόθεση που εκκρεμεί η εκδίκασή της. 

Σε δηλώσεις του μετά τη δίκη ο κ. Γιόγιακας, σημείωσε πως «λαμβάνει τέλος μια 7ετής ταλαιπωρία και αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για μια σκευωρία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου