Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η επέλαση των υδροστρόβιλων στη Θεσπρωτία έχουν κινήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον


Το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η έξαρση του φαινομένου των υδροστροβίλων που παρατηρείται από την αρχή του μήνα σε όλη τη χώρα.

Οι υδροστρόβιλοι που σχηματίστηκαν σε κοντινή απόσταση από τις μονές του Αγίου Ορους καιστην Πλαταριά Θεσπρωτίας ήταν οι πιο εντυπωσιακοί, αλλά δεν ήταν οι μοναδικοί.

 
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 18 υδροστρόβιλοι σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, από την Κρήτη έως το Αγιον Ορος και από τη Λήμνο έως την Κέρκυρα. 
 
 
Οι κάτοικοι των Σποράδων, της Λήμνου, της Αμαρύνθου Ευβοίας, της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, του Λαυρίου, της Ανδρου και της Πάργας είδαν επίσης από κοντά το φαινόμενο. Το πιο πιθανό είναι ότι εμφανίστηκαν ακόμα περισσότεροι, αλλά δεν καταγράφηκαν επειδή η παρατήρησή τους γίνεται εμπειρικά και όχι με επιστημονικά όργανα.

 
Ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας επισημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση από τον αριθμό των υδροστροβίλων προκαλεί η διασπορά τους σε ολόκληρη τη χώρα. 
 
 
 
«Η έξαρση του φαινομένου αφορούσε πολλές περιοχές ταυτόχρονα. Ηταν πρωτόγνωρο το ότι εμφανίστηκαν σε αντίθετες περιοχές της χώρας με διαφορά μερικών ωρών. Συνήθως οι υδροστρόβιλοι εμφανίζονται σε μία περιοχή. Επιπλέον, ο μέσος όρος των υδροστροβίλων που καταγράφεται σε έναν χρόνο στην Ελλάδα είναι 75. Μέσα σε πολύ λίγες μέρες είχαμε 17. Είναι αξιοσημείωτο γεγονός», εξηγεί.

Ο Σεπτέμβριος, σημειώνει ο κ. Σιούτας, είναι ο μήνας με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για να σχηματιστούν οι υδροστρόβιλοι.

Την περίοδο αυτήν η θερμοκρασία της θάλασσας είναι η μεγαλύτερη του έτους. Η υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού προκαλεί αστάθεια των χαμηλότερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα ρεύματα αέρα που στροβιλίζονται και δίνουν αυτό το φαινόμενο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου