Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Αποποινικοποιούνται οι καταλήψεις στα σχολεία


Σειρά διατάξεων που αφορούν τα νέα προγράμματα της διδακτικής στήριξης στα σχολεία, θέματα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), και καταλήψεων στα σχολεία κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Με τις διατάξεις ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες του Αντισταθμιστικού Σχολείου (που αποτελεί τη νέα μορφή πρόθετης διδακτικής στήριξης μαθητών στα σχολεία), αλλά καταργείται και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που αφορούσε τις καταλήψεις μαθητών στα σχολεία.

«Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισιγητική του έκθεση το υπουργείο Παιδείας.

«Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου 'περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων', που κυρώθηκε με τον Ν. 2811/2000, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους. 

Άλλωστε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.

Τέλος, η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων, καλύπτεται ήδη από τη ρύθμιση του ν. 4326/2015 ώστε να μη διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου