Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ


Τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, κατ΄αρχάς μέχρι τον φετινό Ιούνιο και στη συνέχεια από το Σεπτέμβριο του 2016 με διασφαλισμένους πόρους και νέο θεσμικό πλαίσιο, ζητά με ερώτηση του ο Β. Γιόγιακας προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Παράταση και νέος σχεδιασμός λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης» 

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) είναι η βασική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων που σύμφωνα με το Ν.3879/2010 λειτουργεί σε επίπεδο Δήμου τα τελευταία 3 χρόνια. Τα υλοποιούμενα από τα Κ.Δ.Β.Μ. δωρεάν προγράμματα έχουν προσφέρει σε 250.000 πολίτες τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας να αυξήσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους. Συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι, οι μετανάστες καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην κοινωνική ζωή.

Επιπροσθέτως τα Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρουν θέσεις εργασίας σε περίπου 500 στελέχη πανελλαδικώς και σε χιλιάδες εκπαιδευτές ωρομίσθιας απασχόλησης και ενισχύουν την τοπική οικονομία μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου.

Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. λήγει στις 31/7/2016 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου και στις 29/2/2016 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα. Η δε καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για τη συνέχισή της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-         Εάν προτίθεται να προβεί στην παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. όλης της χώρας, καταρχήν μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, με ταυτόχρονη ανανέωση  των ενεργών συμβάσεων όλων των στελεχών τους.

-         Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο να  διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα και την επαρκή χρηματοδότηση, με στόχο την έναρξη της νέας φάσης του Έργου των Κ.Δ.Β.Μ. από τον Σεπτέμβριο του 2016.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου