Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, θεωρεί ότι για να έχει δύναμη και προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στηθεί ισχυρό λαϊκό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, την οποία εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συγκατάθεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου. 

Σ' αυτή τη γραμμή πάλης καλεί όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, που πλήττονται άγρια από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ. Σε αγροτικές κινητοποιήσεις καλούν και κάποια πανελλαδικά αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που εμφανίστηκαν τον τελευταίο καιρό μετά από "αγρανάπαυση" πολλών χρόνων. Μάλιστα, ζητούν από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να πάμε σε κοινές κινητοποιήσεις. 

Όμως, για να υπάρχει κοινός αγώνας, πρέπει, πρώτα και κύρια, να υπάρχει συμφωνία για το ποιος είναι ο αντίπαλος. Συμφωνούν τα σχήματα ότι χρειάζεται να στηθεί μέτωπο ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική; Ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ, που ζητάνε να τους δώσουμε "την αγελάδα και όχι τη γάτα" - δηλαδή ζητούν τη λήψη ακόμα πιο σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων - στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και στα μονοπώλια, το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, που απαιτούν να ληφθούν φορολογικά και άλλα μέτρα κατά των μικρομεσαίων αγροτών; 

Χρειάζεται, επίσης, συμφωνία στο πλαίσιο των αιτημάτων. Όμως τα σχήματα προβάλλουν άλλα αιτήματα, τα οποία εκφράζουν, κυρίως, τα συμφέροντα λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπενδυτών του αγροτικού τομέα και, επί της ουσίας, στρέφονται κατά των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Π.χ. αποδέχονται το χωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη, που αποτελεί εργαλείο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ζητούν ν' αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις μικροί αγρότες και αγροτοεργάτες, ώστε να τις καρπωθούν στο σύνολό τους οι μεγάλοι. Προωθούν την ανασφάλιστη εργασία. 

Για το Φορολογικό δε συμφωνούν με το αίτημά μας για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ και προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες με συντελεστή 45%. Για το Ασφαλιστικό αρκούνται στο αίτημα να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ και δεν ζητούν, όπως εμείς, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, δηλαδή να μην επιβαρυνόμαστε με επιπλέον 7% ασφάλιστρα. Αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Τέλος, είναι ανάγκη να υπάρχει σύμπλευση και ως προς την προοπτική του αγώνα. Εμείς παλεύουμε για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και προς όφελος του ελληνικού λαού. 

Τα σχήματα αποδέχονται, επί της ουσίας, την αγροτική ανάπτυξη σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και υπέρ των κερδών των μονοπωλίων που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση. 

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, που συμφωνούν με τους στόχους της πάλης και το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να οργανώσουν και να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία τις 4 του Φλεβάρη μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σήμερα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για "συμπαράσταση από το καφενείο", ούτε και της "διασποράς δυνάμεων''. 

Στις προτάσεις για «κοινές κινητοποιήσεις» που ακούγονται από κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, τα οποία εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, απαντάμε με μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και των ταξικών σωματείων του νομού. 

4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΗΓ/ΤΣΑΣ 


ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, περιλαμβάνει: 

- Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. 

- Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. 

- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους 

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. 

Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. 

- Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών. 

- Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. 

- Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, («πακέτο Χατζηγάκη»), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. 

- Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. 

- Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΣΤΙΣ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΗΓ/ΤΣΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου