Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση Β.Γιόγιακα για την πρόσληψη εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα


Την επείγουσα πρόσληψη εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών για τη φροντίδα των καρκινοπαθών παιδιών στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα νοσοκομείων ζητά ο Β. Γιόγιακας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα νοσοκομείων»

Σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού διαπιστώνεται στα τρία Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα της Αθήνας («Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού» και «Ελπίδα»), στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» καθώς και στα δύο Παιδιατρικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης («ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο»). Τα παιδιά με νεοπλασματικές νόσους και κακοήθεις αιματοπάθειες χρήζουν εξειδικευμένης και συστηματικής θεραπείας από έμπειρο προσωπικό. Οι εξειδικευμένοι γιατροί δεν επαρκούν ωστόσο για τη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων περιπτώσεων παιδικού καρκίνου και οι εφημερίες καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από ειδικευόμενους γιατρούς.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά την επάρκεια νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στις παραπάνω μονάδες καθώς σε δέκα παιδιά με νεοπλασματικές νόσους αναλογεί μόλις ένας νοσηλευτής. Η παροχή βοήθειας εκ μέρους των γονέων προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους εξειδικευμένους νοσηλευτές ενώ παραλείψεις λόγω φόρτου εργασίας μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια ζωής, ιδιαίτερα όταν οι γονείς δεν είναι σε θέση να τηρούν πλήρες ιστορικό της νοσηλείας.

Η συμβολή του προγράμματος «Νοσηλεία στο Σπίτι» έχει συμβάλει μερικώς στην αποσυμφόρηση της νοσηλευτικής υπηρεσίας στα τρία Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα της Αθήνας ενώ η πρόσληψη εννέα επικουρικών γιατρών και ενός Ακτινοφυσικού κατόπιν μέριμνας του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» δεν καλύπτει τη μόνιμη και διαρκή ανάγκη της πρόσληψης εξειδικευμένων γιατρών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Εάν και πότε προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ως άνω νοσοκομειακά τμήματα,

– Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και η σχεδιαζόμενη κατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομειακό τμήμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου