Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Τη στελέχωση του ασθενοφόρου οχήματος του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και την παράδοση ενός ακόμη οχήματος από την Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας ζητεί ο Β. Γιόγιακας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ανεπαρκής στελέχωση ασθενοφόρου και ανάγκη παράδοσης νέου οχήματος στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας» 

Με το άρθρο 66, παρ. 15 του ν.3984/2011 (ΦΕΚ 150/Α/11) τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υποχρεούνται να διαθέτουν υπό τη συντονιστική αρμοδιότητα του Ε.Κ.Α.Β. και των παραρτημάτων του, τα ασθενοφόρα, καταλλήλως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, με μηνιαίο πρόγραμμα που υποβάλλεται στο Ε.Κ.Α.Β.. Στην πράξη, ωστόσο, η παροχή προσονοκομειακής φροντίδας και  η διακομιδή των ασθενών στα Κέντρα Υγείας και τις λοιπές μονάδες του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρου και οχήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας όπου οι οδηγοί ασθενοφόρων που τελούν υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Α.Β. εξυπηρετούν περιστατικά δίχως συνοδεία εξειδικευμένου νοσοκόμου και σπανίως με τη συνοδεία γιατρού, όταν ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. στελεχώνονται από ιατρό και εξειδικευμένο προσωπικό. Η κατάσταση αυτή  δημιουργεί εκ των πραγμάτων ασθενείς «δύο ταχυτήτων» και διακυβεύει την αποτελεσματική και έγκαιρη φροντίδα διακομιζόμενων από τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας.

Αναγκαίος είναι επίσης ο εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας με νέο ασθενοφόρο καθώς όλα τα περιστατικά εξυπηρετούνται από μόλις ένα όχημα ηλικίας 16 ετών, την ώρα που το άλλο Κέντρο Υγείας του νομού Θεσπρωτίας στο Μαργαρίτι δε διαθέτει ασθενοφόρο. Σημειώνεται ότι βάσει της σύμβασης που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων σε Υγειονομικές Περιφέρειες  (ΥΠΕ) της χώρας, στην ΥΠΕ Ηπείρου έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν 11 οχήματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-         Τι προτίθεται να πράξει για την εφαρμογή των προβλεπομένων από την παρ. 15, του άρθρου 66 του ν.3984/2011 σχετικά με την κατάλληλη στελέχωση και τον εξοπλισμό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας,

-         Εάν έχει προγραμματιστεί η παράδοση νέου ασθενοφόρου, από τα 11 που θα παραδοθούν στην ΥΠΕ Ηπείρου, στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και, εάν ναι, πότε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου