Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Στο νέο αναπτυξιακό νόμο εντάσσονται και τα Σύβοτα


Στις Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης του νέου αναπτυξιακού νόμου εντάσσονται και τα Σύβοτα, σύμφωνα με επιστολή - απάντηση του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικής και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέκο Πάσχο.

Η απάντηση έρχεται ως συνέχεια, της επιστολής του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείο Ανάπτυξης , με την οποία ζητούσε την ένταξη του συνόλου της Θεσπρωτίας, και ειδικά τις περιοχές των Συβότων και της Πέρδικας στις Ειδικές Περιοχές του αναπτυξιακού νόμου.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. η  Δημοτική Ενότητα Συβότων ικανοποιεί το κριτήριο των 20 χιλ. από τα σύνορα κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ενώ η Δημοτική Ενότητα της Πέρδικας, που συμπεριλήφθηκε στα σχόλια της Διαβούλευσης δεν δύναται να ενταχθεί στις Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αφού δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια αξιολόγησης.

Τελικά, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες "πιέσεις" φορέων της περιοχής μας (όπως το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας) αλλά και ανοιχτά αυτιά και μάτια και δεκτικά μυαλά στα Υπουργεία, διορθώνονται αδικίες έστω και εν μέρη.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικής και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη:

Αγαπητοί Κύριοι,

Μετά από τις επισημάνσεις σας ενσωματώσαμε τα Σύβοτα στις Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης. Σας παραθέτω το σκεπτικό. 
 
Το σχέδιο Νόμου του Νέου Αναπτυξιακού περιελάμβανε τις εξής Δημοτικές Ενότητες:
 
Δημοτική Ενότητα
Δήμος
Ορεινότητα (Ο=Ορεινά)
Πληθυσμιακή Μείωση (>30%)
Παραμεθόριες Περιοχές (Π = Παραμεθόρια )
Αριθμός χαρακτηριστικών ενίσχυσης
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Π
1
 ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Π
1
 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
 ΣΟΥΛΙΟΥ
Π
1
 ΣΟΥΛΙΟΥ
 ΣΟΥΛΙΟΥ
Ο
1
 ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Ο
Π
2
 ΣΑΓΙΑΔΑΣ
 ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Π
1
 
Σύμφωνα με τα κριτήρια ταξινόμησης συνολικά οι Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αποτελούν το 60% των Δ.Ε. της Π.Ε. Θεσπρωτίας (6 στις 10 Δ.Ε.) και το 79,60% του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας (34.697 από 43.587). 
 
Η Δημοτική Ενότητα των Συβότων αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα σχόλια της Δημόσιας Διαβούλευσης. Η συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα ικανοποιεί το κριτήριο των 20 χιλ. από τα σύνορα κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Η Δημοτική Ενότητα της Πέρδικας, που συμπεριλήφθηκε στα σχόλια της Διαβούλευσης δεν δύναται να ενταχθεί στις Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αφού δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια αξιολόγησης. 
 
Συνεπώς, ύστερα από τη Διαβούλευση οι Δημοτικές Ενότητες της Π.Ε. της Θεσπρωτίας που υπάγονται στις Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης είναι οι εξής: 
 
Δημοτική Ενότητα
Δήμος
Ορεινότητα (Ο=Ορεινά)
Πληθυσμιακή Μείωση (>30%)
Παραμεθόριες Περιοχές (Π = Παραμεθόρια )
Αριθμός χαρακτηριστικών ενίσχυσης
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Π
1
 ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Π
1
ΣΥΒΟΤΩΝ
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Π
1
 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
 ΣΟΥΛΙΟΥ
Π
1
 ΣΟΥΛΙΟΥ
 ΣΟΥΛΙΟΥ
Ο
1
 ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Ο
Π
2
 ΣΑΓΙΑΔΑΣ
 ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Π
1
 
 
Μετά τις αλλαγές και σύμφωνα με τα κριτήρια ταξινόμησης συνολικά οι Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αποτελούν το 70% των Δ.Ε. της Π.Ε. Θεσπρωτίας (7 στις 10 Δ.Ε.) και το 85,7% του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας (37.337 από 43.587).
 
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας στην σχεδίαση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου και θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε και στις υπόλοιπες επισημάνσεις σας.
 
Με εκτίμηση 
_____________________________________
Lois Labrianidis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου