Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μαζική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Ηγουμενίτσα


Συγκέντρωση με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής προτωμαγιάς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στην Ηγουμενίτσα.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κυρίαρχα συνθήματα "Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο", "Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή", "Κόκκινη Πρωτομαγιά Πρωτοπόρα εργατιά".

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Σπύρος Υφαντής, πρόεδρος του Σωματείου ΟΤΑ Θεσπρωτίας, που μεταξύ άλλων ανέφερε: "Σήμερα, τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, όπως ακριβώς της αξίζει. Δίνουμε την απάντηση που αρμόζει, όπως εμείς ξέρουμε, στην άθλια ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει σε πολυήμερη αργία τους εργαζόμενους προσπαθώντας να ακυρώσει την πρωτομαγιάτικη απεργία, με την απόφασή της για μεταφορά της Πρωτομαγιάς στις 3 Μάη". 

Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: "Αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε και η επίθεση που συνεχίζεται στη ζωή μας μπορεί να ανατραπεί. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων που είναι στο δρόμο από χθες. Με πείσμα, με σφιγμένη τη γροθιά και με το χαμόγελο αυτών που ξέρουν ότι παλεύουν για την τάξη τους ". 

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μπούργος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. Παραθέτουμε ορισμένα σημεία της ομιλίας του: 

"Ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Είναι πλέον ολοφάνερο το βάθος των αντιδραστικών ανατροπών που επιφέρει. Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό και να το παρουσιάσει ως ένα νομοσχέδιο όπου τάχα πληρώνουν οι πλούσιοι, ότι έρχεται να διορθώσει δήθεν αδικίες του παρελθόντος, αλλά μια απλή ματιά στο σχέδιο νόμου και χωρίς ακόμη να λάβουμε υπόψιν μας ότι σίγουρα, όπως πάντα, το τελικό κείμενο θα είναι χειρότερο, αρκεί για να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος, ότι και ο ορισμός νόμος - λαιμητόμος δεν αρκεί για να καταδείξει τη βαρβαρότητα των μέτρων. 

Επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση που από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ότι πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου για την εργατική τάξη. Ήταν σημαντική η συμβολή των αγώνων που προηγήθηκαν, στους οποίους πρωτοστάτησαν και ηγήθηκαν οι ταξικές δυνάμεις, για να μπουν εμπόδια, για να μην τολμήσουν να φέρουν το νόμο έκτρωμα στη Βουλή."

Σε άλλο σημείο: "Αν κάτι επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή που της ανέθεσε το κεφάλαιο. Να συντρίψει δηλαδή ό,τι απέμεινε όρθιο από τις επιθέσεις που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα. 

Η αποκάλυψη της μεθόδευσης να έρθει το αντιασφαλιστικό- φορολογικό νομοσχέδιο για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο Σαββατοκύριακο, φανερώνει την ανησυχία που έχει η κυβέρνηση για τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της. 

Η 48ωρη γενική απεργία που αποφασίστηκε και αναγγέλθηκε από τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, ως κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα μετά τις 4 Φλεβάρη, φαίνεται πως απασχόλησε σοβαρά τα επιτελεία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ενεργοποίησε τους πιο δόλιους σχεδιασμούς, για να ελιχθούν απέναντι στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων."

Επίσης ανέφερε ότι: "Η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το εχέγγυο ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθεί και να ψηφίζει μέτρα άκρως αντιλαϊκά, παρά τις αντιδράσεις που αυτά προκαλούν από τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι απόδειξη πίστης και αφοσίωσης στο κεφάλαιο και την εξουσία του." 

Και οτι: "Η κυβέρνηση θέλησε να πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Από την πρώτη ώρα που αποκαλύφθηκε η άθλια μεθόδευση της, τα ταξικά σωματεία του νομού, το Εργατικό Κέντρο σήμαναν συναγερμό." 

Η ομιλία έκλεισε με τα εξής: "Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους! Δεν περιμένουμε σωτήρες! Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Όλες τις κατακτήσεις μας τις αποσπάσαμε με σκληρούς ταξικούς αγώνες και σύγκρουση! Μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους! Αυτό είναι και το μήνυμα της πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, δεν θα τους επιτρέψουμε να το αλλοιώσουν. 

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με την κοινωνική – λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! 

Η 1η του Μάη δεν είναι τυπικά μόνο η μέρα που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της και χαράζει πορεία. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι μέρα απεργίας. Η φετινή όμως Πρωτομαγιά, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κλιμάκωση της πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια επίθεση της αστικής τάξης, εν μέσω παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης. Η απεργία της Πρωτομαγιάς για τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν μπορεί παρά να είναι σταθμός κλιμάκωσης του δικού μας αγώνα για την υπεράσπιση κατακτήσεών μας αλλά και για τη διεκδίκηση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. 

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 ως τη Θεσσαλονίκη του 1936 και την Καισαριανή του 1944, μέχρι τις μέρες μας! Το δρόμο της πάλης και των κατακτήσεων από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, μέχρι την παιδεία, την υγεία, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. 

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το φλογερό αυτό σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες, εξακολουθεί να μας εμπνέει και να φωτίζει το δρόμο μας. 

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας! 

Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο! 

Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας! 

Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίμα μας!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου