Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Νέα πρόκληση από την Αλβανία - Χαράσσει μονομερώς χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα


Σε μία νέα πρόκληση, την ώρα μάλιστα που προετοιμάζεται η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, προχωρά η κυβέρνηση του Έντι Ράμα! Δια του Υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι, ο οποίος καταγγέλλεται σε καθημερινή βάση ως ο άνθρωπος που καλύπτει τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, έγινε γνωστό ότι η Αλβανία προχωρά σε μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της με την Ελλάδα!!! 

Κύκλοι της Κυβέρνησης Ράμα διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων... διαιωνίζεται! Με τον τρόπο αυτό αφενός επιχειρούν να συσπειρώσουν τα πιο ακραία κι εθνικιστικά στοιχεία παίρνοντας παράταση παραμονής στην εξουσία κι αφετέρου ανεβάζουν τους τόνους εν όψει της επίσκεψης Κοτζιά! 

Αποκορύφωνα στάθηκε η δήλωση του Ταχίρι, που αποτελεί κι ευθεία πρόκληση η οποία παραπέμπει στην εποχή του Ενβέρ Χότζα. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τον προσδιορισμό των συνόρων –θαλασσίων και χερσαίων- η οποία ολοκληρώνει το έργο της. 

Ενημερώνοντας την Νομική Επιτροπή της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι πολύ σύντομα θα έχουν στα χέρια το νομοσχέδιο το οποίο καθορίζει τις ακριβείς συντεταγμένες των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της Αλβανίας. ΄΄ Ο νόμος για τα σύνορα προσδιορίζει με συντεταγμένες τα σύνορα της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της θαλάσσιας γραμμής. Υπάρχει ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού, η οποία ασχολείται με το θέμα, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο. Εντάσσεται στα θέματα προτεραιότητας της κυβέρνησης. Είναι μια διυπουργική ομάδα, όπου μετέχουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας, με στόχο τον προσδιορισμό με ακρίβεια των μεθόριων συντεταγμένων, χερσαίων και θαλασσίων. Ο νόμος για τα κρατικά σύνορα θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς η ομάδα εργασίας συνεχίζει το έργο της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι ήταν στην Νομική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να την ενημερώσει για το νομοσχέδιο για τον συνοριακό έλεγχο, ο οποίος διευθετεί τις διαδικασίες εισόδου και εξόδου των Αλβανών πολιτών και των αλλοδαπών στα συνοριακά σημεία διάβασης και αποτρέπει τις καταχρήσεις των αστυνομικών στα σημεία αυτά. 

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που ο ίδιος καταγγέλλεται ευθέως από κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης ότι παρέχει ασυλία στους μεγαλέμπορους ναρκωτικών της χώρας! 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Αλβανία έθεσε θέμα επανακαθορισμού χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων πριν έναν χρόνο ζητώντας από την Ελλάδα και την τροποποίηση του σχεδίου ερευνών υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο. 

Τότε με διάβημα είχαν ζητήσει και τους χάρτες ερευνών για πετρέλαια στην περιοχή της Ηπείρου. 

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως δάκτυλος της Τουρκίας καθώς ο Ράμα έχει δεθεί στο άρμα του Ερντογάν! 

Πέντε μέρες πριν την επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα οι Αλβανοί επιλέγουν να θέσουν ευθέως ζήτημα συνόρων, κλιμακώνοντας την ένταση καθώς επί μέρες και με κάθε αφορμή έβαζαν ως πρώτο ζήτημα το τσάμικο. 

Ανάλογη κίνηση, μονομερή οριοθέτηση συνόρων, είχε κάνει ο Ενβέρ Χότζα, με την διαφορά ότι βρίσκονταν στην πλήρη απομόνωση και ήταν εντελώς απαξιωμένος από την διεθνή κοινότητα. 

Σήμερα, όπου η Κυβέρνηση ζει σε ένα πρωτοφανές ακόμη και για την Αλβανία, περιβάλλον σκανδάλων, με καθημερινές αποκαλύψεις για βουλευτές και δημάρχους να πρωταγωνιστούν σε σοβαρά ποινικά αδικήματα, επιστρατεύεται και πάλι η ακραία ρητορική εναντίον της Ελλάδας. 

Αποπροσανατολισμός από τη μία, πρόκληση από την άλλη και παράλληλα «χτίζεται» το άλλοθι μιας πολύ πιθανής κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου