Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


Να ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοκινητόδρομους της χώρας η ελεύθερη διέλευση αναπηρικών αυτοκινήτων από τους σταθμούς διοδίων ζητεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 
ΘΕΜΑ: «Ελεύθερη διέλευση αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας» 

Η απουσία προσβάσιμων μεταφορικών συστημάτων στις περισσότερες ελληνικές πόλεις καθώς και η απουσία προσβασιμότητας στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τους σιδηροδρομικούς συρμούς, παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ΕΚ 181/2011 και 1371/2007, καθιστούν σχεδόν αναγκαστική τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων από τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία για τις μετακινήσεις τους. Οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού, μεταφέροντας τους σε διάφορες δομές όπου τους αφήνουν για να επανέλθουν μετά το πέρας αυτών και να τους οδηγήσουν πίσω στην κατοικία τους. Στις περιπτώσεις αυτές αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μη βρίσκεται εντός αυτού. 

Η παραπάνω συνθήκη σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στο εισόδημα των ατόμων με αναπηρία καθιστά αναγκαία, ως μέτρο οικονομικής ελάφρυνσης, την απαλλαγή των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια σε όλους ανεξαιρέτως τους αυτοκινητόδρομους της χώρας καθώς και τη θέσπιση ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων που θα εκδίδεται από δημόσια αρχή. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η απαλλαγή των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων δεν εφαρμόζεται από το σύνολο των εταιρειών λειτουργίας και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
Εάν προτίθεται να προβεί στην θέσπιση διάταξης νόμου με την οποία θα επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, με την έκδοση ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων από δημόσια αρχή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου